İstanbul Blockchain Week İsim Sponsoru: Arkham

By Fortune Türkiye

Veri madenciliğinde kriptonun içinden: Arkham CEO ve kurucu ortağı Miguel Morel’le zincir içi analizlerin önemi üzerine konuştuk…

Türkiye’de yeni futbol sezonu başladığında, 11 adet oyuncu formalarında yeni bir logoyla sahaya çıkacaklar. Galatasaray’ın son takım sponsoru olan Arkham Intelligence hem futbol sahalarında hem de kripto sektöründe önemli ses getirmeye başladı. Karizmatik CEO Miguel Morel liderliğindeki Arkham, yapay zekayı da kullanarak zincir içi verilerle blokzincirlerin anonim yapısını kıran bir blokzincir analiz platformudur.

Pek çok platform sadece tek bir blokzincire odaklanırken, Arkham’ın amacı pek çok veri kaynağı ve blokzincir üzerinde bilgi sağlamaktır. Arkham sektörün önde gelen 8VC, Draper Associates ve Bedrock gibi isimlerden 2020 yılındaki kuruluşundan bu yana 10 milyon dolardan fazla yatırım toplamıştır. Arkham’ın hem 2024 Istanbul Blockchain Week isim sponsoru olmasını hem de yakın zamandaki futbol partnerlik haberlerini kutlamak için EAK Digital, Morel ile birlikte yükselen Türk pazarını, Arkham’ın uzun vadeli hedeflerini ve Web3’ün geleceğini konuşmak üzere masaya oturdu.

2024 Istanbul Blockchain Week isim sponsoru olarak bu presti;li etkinlikten ne gibi faydalar sağlamayı amaçlıyorsunuz? Türk pazarı için temel hedefleriniz nelerdir?

Türkiye, Arkham için en büyük hedef pazarlardan biri. Uyguladığımız veri tabanlı büyüme stratejisi açısından baktığımızda Türkiye’nin kripto benimseme oranları, hem duyduklarımız hem de tecrübe ettiklerimizle birleştiğinde ülkenin büyüme potansiyelini çok net ortaya koyuyor. Ülkedeki en büyük veri analizi firmalarından biri olmayı amaçlarken Türk pazarıyla beraber büyüyecek olmaktan da heyecan duyuyoruz.

İstanbul Blockchain Week, Türkiye’deki kripto endüstrisinin her alanından insanlarla tek bir yerde buluşabilmek için müthiş bir fırsat. Birden fazla hedef kitlesine ulaşmak için özel bir şans yaratan etkinlikte daha geleneksel büyüme stratejilerine başlamadan önce marka tanınırlığını artırma konusunda odaklanacağız. Bilgimiz ve tutkumuzun yanı sıra bol miktarda getirdiğimiz ürünlerimizle etkinliğin herkes için unutulmaz olmasına çabalayacağız.

Arkham’dan önce neyin üzerinde çalışıyordunuz?

Arkham’ın ortaklarından biri olmadan önce Reserve Protocol’ün kuruluşunda rol oynadım. Reserve, bir grup kriptopara tarafından desteklenen bir stablecoin geliştirerek yüksek enflasyonlu pazarlardaki bireylerin paralarını harcama, tasarruf ve transferini düşük ücretlerle gerçekleştirmelerini sağladı. Şirketin Sam Altman ve Coinbase Ventures gibi sektörün önde gelen isimlerinden yatırım alması sayesinde Arkham’ı kurabildim. Reserve bugün hala aktif durumda ve hatta Türkiye’de de faaliyetlerine devam ediyor, böylece yaptığım her şey birbirine bağlanmış duruma geldi.

Arkham’ın kurulması için size iham veren ne oldu? O zamandan bugüne kripto pazarı nasıl değişti?

Arkham’ı 2020 yılında, sektördeki insanların fiyat hareketlerini kimlerin etkilediğini anlayabilmesi amacıyla kurdum. Kriptoda fiyat çok önemli bir indikatör, ve pek çok varlık hakkında sürekli bir bilgi akışı gerçekleşiyor. Doğru davranan bir firmanın kripto arz ve talebini baz alarak veri üzerinden anlık fiyat değişimlerini sunduğunda büyümeye gidebileceği bir fırsatı değerlendirmeye çalışıyordum.

Arkham’la başladığımızda pazar oldukça net bir şekilde ikiye bölünmüştü – önde gelen varlıklar Bitcoin ve Ethereum’du. İlk başlarda Arkham sadece Ethereum hakkında veri sağlıyordu, çünkü aktivitelerin büyük çoğunluğu o ağ üzerinden gerçekleşiyordu. Yıllar geçtikçe pazar büyüyerek TRON, BNB Chain ve Solana gibi ağları da içermeye başladı. Biz de bu büyümeye paralel olarak, toplulukların ihtiyacına göre bu ekosistemlerden platformumuzda veri paylaşmaya başladık. Şu an daha fazla bölünmüş bir pazar var, fakat toplulukların desteği ve bilgiye olan talebi aynı kaldı.

Arkham platformu nasıl çalışıyor ve yapay zeka bunun neresinde yer alıyor?

En temelinde Arkham halka açık olan verileri kullanarak hangi cüzdanların kime ait olduğunu analiz eder. Burada kullanılan veri blokzincir bilgisinden sosyal medya paylaşımlarına, cüzdanların ait olduğu isimlerse bireysel alıcılardan ulusal hükümetlere kadar değişmektedir. Arkham toplayabildiği kadar veriyi topladıktan sonra yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanarak cüzdan sahiplerini belirler. Bu detayları daha sonra herkesin görebilmesi için platformumuzda paylaşıyoruz.

Bugün, pazardaki hareketlerin ve erişilebilir olan verilerin kimlerin platformumuzda açıklanacağını belirlemesine izin veriyoruz. Daha büyük hacimli işlem yapan cüzdanları tanımlamak daha kolay oluyor – balık tutarken büyük balıkların ağlara takılıp küçük olanların aradan kaçması gibi. Veriler hem kendi analizlerimizden hem de kripto topluluğundan geliyor.

“Bilgi ver-kazan” hakkında konuşabilir miyiz? Arkham’ın “kripto dedektif”lerinden ne öğrenebiliriz?

Arkham olarak geniş bir veri ağına erişimimiz olsa da ulaşabileceğimiz bilginin bir sınırı var. Kendi içimizde bulamadığımı detayları öğrenebilmek için kripto topluluğuna ödüller ve kitle fonlamaları sunduğumuz bir bilgi ver – kazan modeli geliştirdik. Bilgi pazarımıza gelen herkes bu modeli kullanarak kripto verilerini satabilir veya veri satın alabilir. Başkalarını bilgi paylaşımına teşvik ederek sektörde daha fazla şeffaflık yaratacak bir veri transfer ekosistemi oluşturduk.

Platformunuzda açığa çıkan en ilginç veriler nelerdi? Bu durumun Arkham kullanıcı ağıyla nasıl bir ilişkisi var?

Devletlerin kripto aktiviteleri genellikle oldukça şaşırtıcı oluyor. Pek çok hükümet kripto varlıklarıyla yaptıklarının izinin sürülemeyeceğini düşünüyor. Biz bu işlemleri platformumuzda açıkladığımıza o ülkenin vatandaş ve medyası da genelde bu devlet yetkililerini sorumlu tutuyor.

Arkham bir arama motoru gibi çalışmaktadır: isteyen herkes platformumuza katılıp veriye erişim sağlayabilir. Kullanıcılarımızın büyük çoğunluğu bireyler oluştursa da kurumsal kullanıcıların da risk yönetimi ve regülasyon uyumu gibi amaçlarla platforma katıldığını görüyoruz.

Hızlı büyümemiz blokzincirin gücüne de işaret etmektedir. Ufak bir start-up’ın veri paylaşarak uluslararası önem ve gerçek dünyada etkiye sahip olması Arkham’ın vizyonunun bir yansıması olarak görülebilir.

Sektörün kullanıcı kimliklerini ve veri gizliliğini koruma isteğiyle “mutlak kripto bilgilendirmesi” nasıl bir arada olabiliyor?

Kripto endüstrisinin mutlak şeffaflık ve anonimlik arasında durması ilginç özelliklerinden biri. Kripto doğrulanabilir ve değiştirilemez: bu kavramları olabildiğince fazla veriye uygulamamız gerekiyor. Aynı zamanda temelinde anonim bir sektör, fakat bu durum bazı kişiler tarafından suistimal edilebiliyor. Benim gözümde şeffaflık, anonimliğe göre kriptonun çok daha fazla önem taşıyan bir özelliği.

Şeffaflık olmadan sektör regülasyonlar açısından çok tehlikeli bir noktada dururdu. Tornado Cash gibi firmalara uygulanan yaptırımlar blokzincirden şeffaflığı çıkarmanın ne kadar tehlikeli olduğunu göstermektedir. Bir sektör olarak ayakta kalacaksak, bence tarih Arkham’ın yaklaşımının doğru olduğunu gösterecek. Pek çok insan yaptığımız işe karşı çıkıyor, fakat bu her zaman beklenilmesi gereken bir durum. Bir sektörü temelinden değiştirirken buna şüpheyle yaklaşanların olması çok normal.

Arkham’ın gelecek için planları neler?

Platformumuz şimdilik cüdanlar ve işlemler hakkında zincir içi veri sağlıyor. Gelecekte, pazarlar ve projelere ait daha fazla bilgi sağlayacak ürünler geliştirmek istiyoruz. Zincir dışına çıkmak, yepyeni bir veri dünyasına erişim sağlayacak. Ayrıca topluluğun taleplerini takip ederek yeni ekosistemleri çevrimiçi olduklarında sistemimize katmak istiyoruz. Arkham’ın uzun vadeli hedefi zincir içi analizlerin ötesine geçip kriptopara sektöründe bir veri merkezi haline gelmek.

Türkiye ve dünyada yeni başlayan fintek girişimcilerine nasıl bir tavsiye verirsiniz?

Öncelikle işe doğru ortakları seçerek başlayın. Hedeflerinizi destekleyecek ve ileriye taşıyacak birine ihtiyacınız var. İkinci olarak, kendinizin de kullanacağı bir ürün geliştirin. Eğer hedef kitle içerisinde siz de varsanız dışarıdan gelecek geribildirime gerek duymadan geliştirilmesi gereken alanları belirleyebilirsiniz. Son olarak da, gerçek ilerleme anlamına gelen hedefler belirleyin. Konsantre olup ürün geliştirme ve mühendisliğe odaklanmak temel bir iş stratejisidir. Yatırım alıp bir takım oluşturmak dışarıdan başarı gibi gözükse de bu adımları fazla erken atmak size zarar verebilir.

Son olarak, biraz da efsanevi Türk futbol takımı Galatasaray ile olan iki sezonluk sponsorluk anlaşmanızdan bahsedelim. Bu önemli marka işbirliği ile neyi kazanmayı amaçlıyorsunuz?

Yeni bir pazara her girişimizde adımızı duyuracak bir hareket yapmayı amaçlarız. Türkiye’de çok az marka isminin Galatasaray kadar önemi var. Zengin geçmişleri ve müthiş şampiyonluklarının yanı sıra müthiş bir markaları, toplulukları ve bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz bir takımları var. Devasa ve tutkulu taraftar kitleleriyle bir ilişki kurmak ve onları Web3 dünyasıyla tanıştırmak konusunda çok heyecanlıyım.

Türk pazarına karşı duydukları ilgi ve Web3 ekosistemini herkes için daha keyifli bir yer haline getirme amaçlarıyla Morel ve Arkham ekibinin kalanı bu sene Istanbul Blockhain Week’te büyük goller atmayı planlıyorlar. Arkham hakkında daha fazla bilgi için lütfen web sitelerini ziyaret edin: www.arkhamintelligence.com.

BENZER MAKALELER

POPÜLER MAKALELER