MiCA’nın kabul edilmesiyle AB’deki aktif kripto varlık hizmet sağlayıcıları rahat bir nefes aldı. Bu regülasyon her ne kadar uzun soluklu bir dijital varlık yasalaştırma sürecinin başlangıcı olsa da oyunun kurallarına belirlilik getirmesi açısından büyük önem taşıyor…
BERLİN merkezli Contextual Solutions Kurucusu Şebnem Elif Kocaoğlu Ulbrich “tüketicilerin koruması, şeffaflık, pazar manipülasyonu ve finansal suçların önlenmesi, işlemlerin denetlenmesi ve enerji kullanımı” konularına odaklanan “MiCA’nın (Markets in Crypto Assets Regulation) piyasalara yeknesaklık getirme vaadinin piyasa oyuncularına rahat nefes aldırdığını söyleyebiliriz” diyor. MiCa sonrasında ise Avrupa’daki kripto hizmet sağlayıcılarının 27 ayrı mevzuatı göz önünde bulundurmasına gerek kalmayacak. Özellikle Amerika Menkul Kıymetler Komisyonu yani SEC’in kripto varlıklar ile ilgili sert çıkışları ve Arjantin’deki kripto yasakları sonrasında MiCA’nın ekosistemin gönlüne bir nebze de olsa soğuk su serptiğini gözlemliyoruz.
MiCA SONRASI BEKLENTİLER
Kocaoğlu, “MiCA, tıpkı PSD2’nin açık bankacılık konusunda bir rol modeli olması gibi bir role sahip olarak kripto regülasyonları açısından bir trend belirleyici olacak. Uygulamaların denetim ve inovasyon unsurlarını dengelemesi halinde de Avrupa Birliği kripto piyasalarında bir lider haline gelebilir. MiCA’dan önce mevcut regülasyonlar sadece kripto varlıkların kara para ve terör finansmanında kullanılmasının önlenmesini amaçlıyordu. MiCA ile ise bu düzen değişerek kurallar yasa dışı faaliyetlerin önlenmesinden kripto iş modellerinin aydınlatılması ve piyasa, tüketici koruması kapsamlarına genişletilecek. AB’ni yeni mevzuatının kripto varlıklar ve ilgili iş modellerine hukuki bir altyapı kazandırmak, iş modellerini şeffaflaştırmak, yatırımcıları korumak, rekabeti ve inovasyonu artırmak ve kripto varlıkların gelişimini güvenli bir ortam üzerinden devam ettirmek ve finansal istikrarı sağlamak gibi önemli misyonları bulunuyor” diyor.
YENİ DÜZENLEMELER
Peki senelerdir tartışılan ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının risk yönetimini ciddiye alması için kilit kabul edilen bu mevzuatın içeriğinde ne tarz düzenlemeler yer alıyor? Kocaoğlu, şöyle özetliyor: “Öncelikle MiCA kripto varlıkların hukuki statüsünü açıklamıyor ve gerekli düzenlemeleri yapması için yetkiyi üye devletlere bırakıyor. MiCA’ya atfedilen en önemli görevlerden biri kullanıcıları dolandırıcılık vakalarından koruyarak hizmet sağlayıcıları için belirli bir hukuki çerçeve sağlaması. MiCA’nın yürürlüğe girmesinden sonra borsaların tüketicilere kripto varlıkların kullanımı ve alım satımı konusunda bilgilendirme yapma zorunluluğu geliyor. Bu da mevcut kripto uygulama arayüzleri ve müşteri deneyim akışlarına çeşitli uyarılar eklenerek akışta değişiklik yapılması anlamına gelebilir. Bu bilgi yükümlülüğünün kapsamında bir de ürünün çalışma prensipleri, haklar ve yükümlülükler, sermaye, riskler, pazarlama ve reklam bilgileri gibi white paper hazırlanması bulunmakta. Hizmet sağlayıcılarının Avrupa’da fiziki bir ofisleri olması ve yöneticilerden en az birinin Avrupa Birliği’nde ikamet etmesi gerekiyor. Faaliyete başlamadan önce lisans başvurusu yapma gerekliliği olan hizmet sağlayıcılarının ayrıca belirli sermaye, yönetim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. MiCA, müşteri şikayetlerinin incelenmesi ve yönetilmesi açısında etkili süreçlerin yaratılmasını öngörüyor. Kara paranın aklanmasının önlenmesi, veri güvenliği, siber güvenlik gibi süreçlere uyum kapsamında hizmet sağlayıcılarının tatmin edici derecede önlem alması gerekecek. Yine hizmet sağlayıcılarının kripto varlıkları kendileri için kullanmasının önlenmesi kapsamında çeşitli çalışmalar yapılması gerekecek. Kripto girişimlerinin potansiyel çıkar çatışmalarını önlemek için gerekli çerçeveyi çizmesi gerekiyor. MiCA sonrasında kara para aklanmasının önlenmesi amacıyla Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) tarafından bir sicil kurulacak. ESMA’nın kripto varlık hizmetlerini sınırlama, yasaklama, kripto varlıkların satış veya dağıtımına müdahale etme imkanına sahip. Mevzuat kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılarının dürüst, adil ve profesyonel davranması ve müşterilerinin üstün yararı için çalışması bekleniyor. Ayrıca, hizmet sağlayıcıların kripto varlıkları güvende tutması, itibarlarını korumaları, ilgili iş alanında deneyim ve bilgi sahibi olmaları gerekecek. Şu andaki haliyle NFT’ler mevzuat kapsamı içerisinde yer almıyor.