Stablecoin’ler Kripto Para İşlem Hacminin Yüzde 60’ını Oluşturuyor

By Fortune Türkiye

Blockchain istihbarat platformu TRM Labs’ın son blog yazısı, stablecoin’lerin tüm kripto para işlem hacminin yüzde 60’ından fazlasını temsil ettiğini ve bu oranın iki yıl önce sadece yüzde 35 olduğunu ortaya koyuyor. Bu büyüme, net bir federal düzenleyici framework olmamasına rağmen gerçekleşiyor. Ancak, Senato’nun dün Genius Yasası’nı kabul etmesiyle, sektörün uzun zamandır beklediği düzenleyici netliği yakında kazanabileceği belirtiliyor.

Bloga göre, sadece 2025’in ilk çeyreğinde, stablecoin’ler toplam kripto para işlem hacminin yüzde 28’ini oluşturdu. Ayrıca, TRM, en iyi stablecoin’lerin 2024 ve 2025 boyunca kripto para piyasası kapitalizasyonunun en az yüzde 4’ünü sürekli olarak oluşturduğunu vurguladı.

‘TRM verileri, stablecoin’lerin dijital varlık piyasalarının temel bir özelliği haline geldiğini gösteriyor — sadece trading için değil, aynı zamanda ödemeler, havaleler ve tasarruflar için de’ diye blogda belirtildi. Özellikle, ABD dolarına sabitlenmiş stablecoin’ler, kripto para sektöründeki birçok kullanıcı için öncelikli tercih. Aslında, dolaşımdaki fiat destekli stablecoin’lerin yüzde 90’ından fazlası ABD dolarına bağlı.

Bu stablecoin’lerin benimsenmesi, Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ve Güneydoğu Asya gibi bölgelerde artıyor. Bireyler ve işletmeler, bu varlıklara geleneksel finansal sistemlere alternatif olarak yöneliyor. Ayrıca, ABD dolarına daha güvenilir bir erişim sağlıyor ve sınır ötesi işlemleri daha hızlı hale getiriyorlar.

TRM ayrıca 2024 yılında stablecoin aktivitelerinin yüzde 99’unun yasal olduğunu vurguladı. Bu token’lar, ödemeler, merkeziyetsiz finans (DeFi), dijital ticaret ve sınır ötesi havaleler gibi çeşitli meşru kullanım alanlarına hizmet etti.

Ancak, blockchain istihbarat platformu, stablecoin’lerin hızı, likiditesi ve istikrarının onları yasadışı faaliyetler için tercih edilen bir araç haline getirdiğini ve 2025’in ilk çeyreğinde yasadışı kripto para işlem hacminin yüzde 60’ını oluşturduğunu belirtti.

BENZER MAKALELER

POPÜLER MAKALELER